Nevhodnou přípravou celozrnných obilovin a následnou konzumací tělo minerálů zbavuje.
Všechny celozrnné obiloviny bez rozdílu můžeme zbavit velké části škrobu, lepku a antinutrientů (fytáty, oxaláty, glykosináty, saponiny, antienzymy) tzv. zloději minerálů FERMENTACÍ ( kvašením). Navíc můžeme navýšit množství živin v obilovinách obsažených, týká se i luštěnin a ořechů.
Postup:
Všechny obiloviny bez rozdílu (rýže i ovesné vločky) namáčíme ve skleněné nebo keramické misce na 12-24 hodin s probiotiky. U celých obilných zrn doporučuji až 48 hodin.
Probiotika: jablečný ocet, umeoocet, umeboshi, vodní, mléčný kefír, šťáva z kysaného zelí nebo jogurt.
Kdo nemá probiotika, může použít několik kapek citrónu. Díky enzymům a mikroorganismům ze vzduchu bude fermentace také probíhat.
Misku přikryjeme papírovou utěrkou a necháme při pokojové teplotě kvasit.
Obiloviny po fermentaci nemusíme již dlouho vařit, pouze prohřejeme při nízké teplotě a tím vysoký obsah živin zůstává.
Ale i kdyby jste je dlouho vařili, budou sice obsahovat méně živin, ale pro náš trávicí systém budou lépe stravitelné a tak nevytvářet plyny, bolesti břicha, průjmy atp..
Ovesné vločky:
Ovesné vločky při fermentaci natáhnou veškerou vodu, kterou tím pádem nevyleváme:) Po fermentaci celý obsah misky vyklopíme do hrnce s trochou vody a prohříváme na 50 - 60stupňů.
Ideální je zalévat vločky vždy ráno a nechat je kvasit do dalšího rána.
Nakvašené obiloviny vydrží v lednici minimálně týden, tudíž si je můžete předpřipravit do zásob.
Závěr:
Více živin.
Lepší vstřebatelnost a lepší trávení. A tím pádem i lepší imunita.
Fermentujte a budete lépe trávit, budete bohatší o všechny ty vitamíny a minerály, enzymy, které nám příroda zdarma poskytuje.
Přeji Vám pěkný den plný energie a radosti. Katka
Σχόλια