top of page
Obrázek autorakatkakyptova

Fermentace



Nevhodnou přípravou celozrnných obilovin a následnou konzumací tělo minerálů zbavuje.

Všechny celozrnné obiloviny bez rozdílu můžeme zbavit velké části škrobu, lepku a antinutrientů (fytáty, oxaláty, glykosináty, saponiny, antienzymy) tzv. zloději minerálů FERMENTACÍ ( kvašením). Navíc můžeme navýšit množství živin v obilovinách obsažených, týká se i luštěnin a ořechů.

Postup:

Všechny obiloviny bez rozdílu (rýže i ovesné vločky) namáčíme ve skleněné nebo keramické misce na 12-24 hodin s probiotiky. U celých obilných zrn doporučuji až 48 hodin.

Probiotika: jablečný ocet, umeoocet, umeboshi, vodní, mléčný kefír, šťáva z kysaného zelí nebo jogurt.

Kdo nemá probiotika, může použít několik kapek citrónu. Díky enzymům a mikroorganismům ze vzduchu bude fermentace také probíhat.

Misku přikryjeme papírovou utěrkou a necháme při pokojové teplotě kvasit.

Obiloviny po fermentaci nemusíme již dlouho vařit, pouze prohřejeme při nízké teplotě a tím vysoký obsah živin zůstává.

Ale i kdyby jste je dlouho vařili, budou sice obsahovat méně živin, ale pro náš trávicí systém budou lépe stravitelné a tak nevytvářet plyny, bolesti břicha, průjmy atp..

Ovesné vločky:

Ovesné vločky při fermentaci natáhnou veškerou vodu, kterou tím pádem nevyleváme:) Po fermentaci celý obsah misky vyklopíme do hrnce s trochou vody a prohříváme na 50 - 60stupňů.

Ideální je zalévat vločky vždy ráno a nechat je kvasit do dalšího rána.

Nakvašené obiloviny vydrží v lednici minimálně týden, tudíž si je můžete předpřipravit do zásob.

Závěr:

Více živin.

Lepší vstřebatelnost a lepší trávení. A tím pádem i lepší imunita.

Fermentujte a budete lépe trávit, budete bohatší o všechny ty vitamíny a minerály, enzymy, které nám příroda zdarma poskytuje.

Přeji Vám pěkný den plný energie a radosti. Katka


54 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Σχόλια


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page