PĚTIELEMENTOVÁ KUCHYNĚ.
Pětielementová kuchyně stojí na principech fungování těla v souladu se zákonitostmi přírody. Učí nás jak vařit v souladu s přírodou a se střídajícími ročními obdobími.

OBDOBÍ DOJO. Země je střed a jistota. Nejsilnější energie země je mezi ročními obdobími, abychom se mohli připravit na přechod do nadcházejícího. Času mezi ročními obdobími říkáme dojo. Mezi jednotlivými ročními obdobími zůstává cca 14 nezařazených dní, to jest období, kdy bychom měli věnovat více času naší trávicí soustavěů. Element Země podle čínské medicíny souvisí s dráho sleziny a žaludku a harmonicky převádí jedno roční období do druhého. Toto období je neobyčejně vhodné právě k detoxikaci a současně tím i k posílení sleziny a žaludku. Nejlepšími pomocníky nám budou potraviny elementu Země (potraviny se sladkou či fádní chutí a žlutou barvou). Většina potravin by se měla vždy (nejen v DOJO fázi) konzumovat v uvařeném, nikoliv v syrovém stavu. Lehké povaření usnadňuje trávení a živiny v potravě obsažené v potravě se pak i snáze vstřebávají. Pokud nedodržíme určité stravovací zásady v tomto časovém úseku, náš organismus nezvládne až tak hladce „přechod“ z jednoho období do druhého, což se v organismu projeví jako metabolický nesoulad a v praxi vede i k různým fyzickým a psychickým potížím. 27/1 – 13/2 mezidobí „DOJO“ (vyrovnaná energie) 25/4 – 16/5 mezidobí „DOJO“ (vyrovnaná energie) 27/7 – 17/8 mezidobí „DOJO“ (vyrovnaná energie) 28/10 – 15/11 mezidobí „DOJO“ (vyrovnaná energie) Slezina a žaludek – orgány, o které bychom měli v mezidobích dbát především. Typickým projevem prvku země je babí léto.Jangová energie klesá a přeměňuje se v energii jinovou. Dny jsou sice ještě teplé, ale znatelně se zkracují, rána jsou chladná a vlhká, slunce již nevládne svou spalující mocí. Svou sílu nám naopak dává v dozrávajících plodech. Rajčata, papriky, dýně, cukety, lilky, meruňky, švestky, zelí nebo kapusty jsou všechno tranformovaná energie ohně v něco hmatatelného. Dalším projevem země je vlhko anebo přemýšlení, formou v lidském těle to jsou slezina, žaludek nebo svaly, životní období dospělost. V dospělosti je člověk již ukotvený v pracovním i rodinném životě, výrazně netrpí chorobami (pokud ano, je třeba to řešit s lékařem a praktikem TČM), je to období největší jistoty a člověk by měl najít harmonii mezi činnostmi, kterým věnuje svůj čas.
Slezina v sobě uchovává duši ji (yi). Yi (yi, 意) nám dává schopnost přemýšlet a učit se. Nadměrné přemýšlení může oslabovat slezinu. Člověk si přestává být jistý sám sebou, nenachází řešení svých problémů. Problémy se nabalují i na fyzické úrovni, protože tělo se s nimi nedokáže vyrovnat, neumí se jich zbavit. Objeví se nadváha, celulitida či potíže s trávením. Dlouhým učením často do pozdních nočních hodin oslabujeme yi. V mládí nám leccos projde, slezinu doplníme sladkým a ponocování doženeme spánkem. Ale v pozdějším věku se může tento způsob života projevit nesoustředěností na práci, ztrátou vytrvalosti a píle, slabým trávením, zpomaleným metabolismem, přibíráním na váze, psychickým nejistotám, zauzlováním čchi a ukládáním vlhkosti v těle. Už nám nepomůže vyspat se a doplnit energii sladkostmi. Slezina je totiž oslabená, nepravidelným spánkem a přemírou sladké chuti ji jen více ubližujeme, není v ní dobré prostředí pro duši yi, ta nemůže plnit svůj úkol – přemýšlet, učit se, analyzovat – člověk se více utápí ve svých myšlenkách, uzavírá se a nedokáže si s problémy poradit. Jak začít sami? Jakýmkoliv pohybem (takovým, který vyhovuje vám. Můžete začít procházkami a čchi kungem a postupně se dopracovat k běhání nebo vysokým stupňům bojových umění), pravidelným spánkem a stravou, která posiluje střed. Slezina řídí přepravu a přeměnu. Nejen stravy, tekutin a krve, ale všeho, co na nás působí. Slezina transformuje jemné esence z potravy a dále ji roznáší po těle do ostatních orgánů. Poruchy trávení zažívání (pocit těžkého žaludku, nadýmání, řídká stolice, žlutavý obličej, hubnutí) jsou znakem její nedostatečné funkce. Důležitým úkolem sleziny je udržovat rovnováhu vody v těle, tekutiny přijímá, přepravuje a vylučuje. Je-li slezina slabá, projevuje se to zadržováním vlhkosti v těle, vyskytují se edémy, hleny, průjem, celulitida.
Druhá funkce sleziny souvisí s krví. Slezina se podílí na krvetvorbě a ovládá krev tak, aby zůstala v cévách a nevylévala se mimo ně. Když je krev nedostatečně přepravována dochází ke špatnému prokrvování tkání, na první pohled je to vidět třeba na bledých rtech. Popraskané žilky, modřiny, krev ve stolici, děložní krvácení mohou znamenat opět slabou slezinu.
Čchi sleziny řídí vzestup čistého. Jestliže je slezina slabá a nedokáže zvedat čisté, strava není přeměňována a přepravována, čchi a krev nemají sílu proudit, člověk je vyčerpaný, bezvládný. Sleziny čchi se propadá dolů - dochází ke chronickým průjmům, vyhřeznutím konečníku nebo poklesu vnitřních orgánů.
Žaludek řídí příjem potravy. Dobrá chuť k jídlu znamená, že funkce je silná, nechutenství je znakem slabého žaludku. Úkolem žaludku je rozklad potravy. Natrávená potrava díky přepravní a přeměňovací funkci sleziny je měněna na jemné esence. Nestrávené zbytky potravy jsou přepravovány žaludkem dále do tenkého střeva. Oslabená funkce žaludku se projeví jako říhání nebo bolesti žaludku. Žaludek provádí spouštění kalného.
TČM klade mimořádný důraz na čchi žaludku. Pro člověka je kořenem potrava, když je mu potrava odepřena, člověk umírá (Suwen). Kořenem člověka je žaludeční čchi. Silná čchi žaludku = silné orgány zang. Síla čchi žaludku je zásadně důležitá pro existenci organismu a jeho životním pochodům. Protiklady (spouštění kalného a vzestup čistého) jsou v jednotě, orgány společně vykonávají trávení, jsou v harmonii. To, co tělo potřebuje si vezme, co nepotřebuje vyloučí, pak správně fungují orgány země - slezina a žaludek
Orgánové hodiny 7-11.hod (snídaně).
POTRAVINY, KTERÉ PROSPÍVAJÍ STŘEDU:
Nasládlá chuť vařeného obilí, kulaté zeleniny a ovoce jsou základem pro podporu sleziny a žaludku.
Sladká chuť má harmonizující, zpomalující a uvolňující účinek. Posiluje slezinu, uklidňuje játra (hněv a netrpělivost), zvlhčuje suchost plic, zpomaluje nadměrnou aktivitu srdce. Jídla z potravin sladké chuti dodávájí energii, proto jsou vhodná při nemoci, nedostatku a chladu.
Příliš sladké chuti naopak slezinu zraňuje.
Vyhýbáme se potravinám, které produkují vlhkost:
mléčné výrobky,
mnoho sladkého
kombinace mléčných výrobků s cukrem, ovocem a bílou moukou,
nadbytek olejů - syrových ořechů a semen
ovoce
Potraviny, které harmonizují střed:
Obiloviny – jáhly, slzovka, rýže all dente (nerozvařená, nepoužívat předvařenou), polenta, quinoa, amarant, canihua
Luštěniny – cizrna, čočka, hrách, fazole.
Zelenina – dýně, mrkev, brambory, sladké brambory, lilek, zelí, kapusta, řepa, cuketa, mrkev
Ovoce – jablka, meruňky, třešně, datle, fíky, švestky, broskve, hrušky, rozinky.
Houby – shiitake, hlíva, žampiony.
Ořechy a semínka – mandle, slunečnicová semínka, dýňová semínka
Slezina a žaludek mají rádi teplo. Rozmazlujeme ji teplými kašemi, vařenou zeleninou, spařeným ovocem a saláty.
Jezte střídmě, pestře, pravidelně, nejíst ve spěchu, ve stresu, s radost, jíst jen tolik, kolik potřebujeme, vařit jednoduchá jídla.
DIETETICKÉ DESATERO PRO ELEMENT ZEMĚ
Jíme teplá jídla.
Vaříme obiloviny - jáhly, slzovka, rýže, polenta.
Používáme luštěniny - cizrna, čočka nebo hrách.
Zařadíme dýně, brambory, batáty, mrkve.
Jíme meruňky, švestky, třešně, jablka, hrušky, datle, fíky, co zbyde, ušíme, zavaříme nebo kompotujeme.
Vyhýbáme se mléčným výrobkům, bílé mouce a rafinovanému cukru.
Správná míra sladké chuti nám uklidní nervy.
Vaříme ve vodě, napařujeme nebo dusíme.
Odpočíváme, chodíme brzy spát a neponocujeme.
Nezatěžujeme slezinu přílišným dumáním (nad nesmrtelností chrousta).
Jeden můj oblíbený recept na toto období:
DÝŇOVÁ POLÉVKA
Suroviny na 6 porcí:
1 lžíce ghí
100 g pórku nebo cibule
300 g mrkve
700 g dýně
černý kmín
bobkový list
20 g čerstvého zázvoru (nebo 1 čajová lžička práškového zázvoru či galgánu)
sůl
800 ml vody a dle potřeby doléváme po rozmixování uvařené polévky
Postup:
Na ghí usmažíme pórek (cibuli), přidáme ostatní suroviny a zalejeme vodou.
Vaříme do změknutí dýně.
Poté vyjmeme zázvor (nemusíme) a bobkový list a směs v hrnci rozmixujeme a můžeme zjemnit smetanou nebo kokosovým mlékem. (já osobně nepoužívám ani jednu variantu).
Zdobíme/podáváme:
osmaženými „kostičkami" kváskového chleba
s restovanou cizrnou se shoyu
s gomasiem ze sezamu s mořskou řasou dulce
s orestovanými dýňovými semínky
lze pokapat zázvorovou šťávou.
Dobrou chuť.:)Kate
Kommentare