Slezina - vnitřní stabilita, vyrovnanost.
Funkce sleziny: uchovávání zdraví, rychlé vyléčení nemocí růst, kvalita a tvorba krve, zdravé cévy, oběh, zdravé pojivové tkáně (vazy, šlachy, elastin atp.), třídění složek ze stravy na čisté a nečisté, vyživuje svaly a dělohu (důležité v těhotenství), kontrola tělních šťáv.
Jak se projevuje slabá slezina:
=> pocit plnosti => nadýmání => řídká stolice => únava (především po jídle) => nechutenství => snížená schopnost soustředit se => bledý obličej => studené ruce a chodidla => slabé svaly => ubývání na váze => potíže při menstruaci, nepravidelná => nedostatek krve v játrech => slabé cévy => brnění v končetinách => častý výskyt modřin => slabé pojivové tkáně => celulitida => vyhřeznutí orgánů (tříselná kýla) => poporodní strie => bledé, suché rty => stále pootevřená ústa u dětí => ztráta chuti => nutkavá chuť na sladké => nateklý obličej po probuzení => napětí v pažích a rukách => lenivost => nadváha => hromadění vody v nohách => pocit chladu v dolní polovině těla => úbytek sexuální výkonnosti => neplodnost, impotence.

Posílení středu:
Omezení:
chladné a vychlazené nápoje ochlazující nápoje: černý, zelený čaj, džusy, ovocné nápoje, minerální vody, kyselé ovocné čaje ochlazující potraviny: rajčata, okurky, tropické plody, jogurty potraviny těžce stravitelné: fast food, vepřové maso, hranolky, uzeniny, tučná jídla syrová zelenina, saláty, ovoce mléčné výrobky; kefír, tvaroh, sýry, jogurty bílý cukr, sladkosti bílá mouka sůl mražené pokrmy jídla ohřívaná v mikrovlnce ostré a zahřívající koření v malém množství
Konzumujte: Vařené plnohodnotné obilí; proso, oves, sladkou rýži, polentu, amarant, quinou, canihuu - fermentujte je.
Dušenou, pečenou zahřívající zeleninu; karotku, batáty, pórek, fenykl, dýni, zelené fazolky, kapustu, jarní cibulku, kadeřavou kapustu, hrášek.
Luštěniny
Malé množství zelené, osvěžující zeleniny; špenátu, brokolice, mangoldu.
Kompoty: z vařených švestek, jablek, meruněk, třešní.
Sušené ovoce: fíky, rozinky, datle, švestky, meruňky, hrušky.
Maso: pravidelně hovězí vývary, malé množství hovězího, kuřecího masa
Ryby
Oříšky: pistácie, pínie, vlašáky, mandle, sezam, kokos, lískové.
V malém množství javorový sirup, ječmen ný slad, med.
Koření: vanilku, kardamon, skořici, zázvor, muškát, oregano, tymián, rozmarýn, všechny čerstvé bylinky.
Kudzu, tapioka.
Obilná káva, šťávu z hroznů zředěnou horkou vodou, kořeněné čaje se skořicí, hřebíčkem, fenykl, badyán.
Popíjet teplou filtrovanou vodu během dne.
Pro podporu tvorby krve (železa) - suplementace železa z doplňků není efektivní pokud je oslabená čchi sleziny.
Omezit nadále kromě výše napsaného:
kávu, černý čaj, kakao, červené víno - vysušují, zelený čaj, velké dávky ostrého koření.
Konzumujte navíc k potravinám vytvářející čchi i následující:
Sladkou rýži, rýži, ječmen. Veškerou osvěžující zeleninu, krátce povařenou, blanšírovanou, podušenou. Zelenou zeleninu krátce povařenou: špenát, brokolice. Malé množství salátu, polníček, klíčky. Červené hrozny, sladké třešně a višně. Hovězí a kuřecí játra z bio chovu. Vaječný bílek. Kořen petržele, libeček, kostival. Šťávu z červené řepy, ze švestek, z višní (bez cukru). Kopřivový čaj. Vývary z kostí - pro tvorbu čchi a krve.
Těhotenství. Pokud tyto orgány budou posilovány stravou, získá dítě v matčině těle dostatek energie, kterou si naplní svou energetickou zásobárnu, jež po narození tvoří bohatsví jeho energie získané před narozením a bude určovat jeho další život. Pro matku je tvorba čchi ve slezině důležitá, aby se cítila v průběhu těhotenství dobře a při síle a aby v této době nebyla nucena vyčerpat příliš mnoho své vlastní předporodní energie. Posilující polévky z hovězích kostí, hovězího masa nebo polévky drůbeží jsou důležitým lékem pro nastávající matku, díky němuž se vytvoří dostatek čchi a krve. Toto doporučené stravování není pouze pro těhotné ale i pro dospělé a starší děti.
Přeji vám hodně zdraví a vitality. KATE
Comments