Je zahřívající a má posilující účinek. Vytváří čchi i jang.
Zahřívá střed. Posiluje imunitu.
Při slabé motivaci, vyčerpání, citlivosti na chlad, při náchylnosti k nemocem z nachlazení. Ideální i jako večerní pokrm.
Nedoporučuji pro lidi plné horka a tepla, plné agrese, při poruchách spánku a nervozitě.
Do rozpáleného hrnce (oheň) nalijeme trochu masového vývaru z kostí (ztuhlého tuku trochu ve vývaru necháme), který jsme si připravili minulý den. (země)
Přidáme pórek a jarní cibulku, ovesné vločky. (kov)
Trošku soli a studené vody. (voda)
Přidáme trošku citrónové šťávy. (dřevo)
Červené papriky. (oheň)
Popřípadě doleje horkou vodu.(oheň)
Přidáme petržel nebo mrkev (země) nebo obojí:) a necháme vařit 20min.
Dochutíme trochou sojové omáčky Tamari (voda)
Hrst klíčků. (dřevo)
Červené papriky. (oheň)
Přidáme čínské zelí nakrájené na jemné proužky. (země)
Dochutíme dle potřeby pepřem a solí a necháme odstát.
Polévka může být vařená i bez vývaru ale nemá tolik posilující účinky. Pokud nemáš vývar, přidej vejce:).

Comments