Potraviny oslabující nejen dětskou čchi.
Tradiční čínská medicína používá termínu "čchi" k označení životní síly - vitální energie, která je nezbytným předpokladem života. Zjednodušeně lze říci, že čchi je kombinací prvotní energie obsažené v ledvinách s energií vdechovaného vzduchu a konzumované potravy.
Čchi jako primární životní síla člověka vzniká spojením prenatální esence otce a matky, která ve svém těle zárodek vyživuje vlastní prenatální esenciální čchi, obsaženou v její krvi a čchi. Transformací těchto zdrojů dochází k vytvoření vlastní čchi, která se nazývá také prvopočáteční resp. vrozená čchi. Ta se uchovává v ledvinách a tvoří tam prenatální čchi člověka. Po narození se musí každý jedinec začít starat sám o sebe tím, že si vytváří vlastní postnatální vyživující esenci, kterou získává z tekuté i tuhé potravy trávením a jejím spojením s tzv. čistou čchi představovanou vdechovaným vzduchem.
Čchi lze popisovat a třídit z různých hledisek. Obecně však v lidském těle plní funkci hybné síly, funkci zateplovací, transformační, vyživující, zadržovací a ochrannou. Čchi se v těle neustále pohybuje. Stoupá, klesá, vstupuje a vystupuje. Bez přestání tělem cirkuluje. Její kvalita i množství se mění dle denní doby, věku, ročního období, stavu mysli i dalších faktorů.

Bílý cukr - oslabuje čchi ve slezině, dráždí nervovou soustavu a odčerpává organizmu důležité vitaminy a minerály. Kromě toho vyyolává u dítěte závislost na sladkostech, díky čemuž se stále zvyšujícími se dávkami cukru se zvyšuje úbytek energie. Tím se oslabí obranyschopnost těla a zvýší se sklon k alergiím, nachlazení a zahlenění průdušek. Bílý cukr také způsobuje pokles výkonnosti dítěte a jeho emocionáhií nestabilitu.
Ve všech hotových pokrmech a v mnoha nápojích, například v limonádách nebo v Coca-cole, je cukr obsažen v obrovském množství. Dejme tomu kečup obsahuje třicet procent cukru a v jednom litru koly je čtyřicet kostek cukru. Vhodnou alternativou nejsou ani takzvané light výrobky, neboť jako náhražka cukru zde fungují nepřirozené chemické látky, které škodí nervové soustavě. Kromě toho se při výrobě těchto light produktů používají geneticky upravené potraviny.
Pokud konzumujeme mléčné výrobky ve velké míře, například dva jogurty denně, oslabují čchi ve slezině. Děje se tak jednak protože většina mléčných produktů má ochlazující účinky, a jednak přivádějí do organizmu mnoho vlhkosti, která musí být přeměněna právě ve slezině, z níž je pak odváděna do jiných částí těla. Slezina je prostřednictvím mléčných výrobků oslabována a není schopna “posunout" vlhkost dále; ta se pak ukládá ve formě hlenu v plicích nebo jako voda ve tkáních. Důsledkem nedostatku čchi ve slezině je vedle hromadění vlhkosti také lenivost, duševní únava, neschopnost soustředění, náchylnost k infekcím, záněty středního ucha, onemocnění průdušek, astma, poruchy trávení, nadváha, stejně jako nedostatek motivace a pocity sklíčenosti. Dlouhodobá vlhkost se hromadí v kloubech, což je v dospělosti příčinou mnoha onemocnění. Většina dospělých trpí také nadváhou, díky vysoké konzumaci mléčných výrobků v dětství.
Tropické plody ochlazují střední zářič a tím oslabují žaludek a slezinu. Pro slezinu představují velikou zátěž zejména tehdy jsou-li konzumovány spolu s cukrem a mléčnými výrobky.
Ochlazující účinky tohoto ovoce a fakt, že oslabují trávení, jsou ještě umocňovány tím, že se sklízejí nezralé a dozrávají až během dopravy v kontejnerech. Kdybychom jedli zelená nezralá jablka zmrazená v mrazícím boxu, dosáhli bychom stejného účinku jako u tropických plodů. Na výraznou kyselost reaguje mnoho dětí alergiemi.
Světlý chléb, nudle, pizza jsou velmi oblíbené u dětí pokud si na tyto potraviny již jednou zvykly. Výraznou slabinou těchto potravin je jejich téměř nulová energetická hodnota ve smyslu obsahu minerálů a vitamínů.
Ostré koření narušuje chuťové vnímání. Dráždí energii jater a vede k vnitřnímu neklidu nebo k emocionální popudlivosti, takže se dítě jen ztěžka zklidňuje.
Přesolená jídla, sýry, uzeniny, šunka, párky, preclíky, hotové omáčky i další pokrmy, pizza, kečup, brambůrky snižují energii v organizmu a vysoušejí šťávy a krev. Narušují jemný chuťový smysl dítěte, a tak na místo jemných sladkých pokrmů, k nimž patří obilí a zelenina, začne mít dítě raději například slané hranolky a párky. Vysušující účinek soli způsobuje nedostatek jinu, vnitřní neklid, nervozitu a hyperaktivitu. Jako doplněk ke slaným pokrmům vyžadují navíc děti více sladkostí, které způsobují vlhkost a krátkodobé zklidnění.
Děti i dospělí se slabou čchi potřebují dostatek vařené potravy; ráno teplou obilnou kaši se sušeným ovocem a oříšky (namočené přes noc), v poledne zeleninovou nebo masovou polévku a večer lehký pokrm z obilí a zeleniny nebo kousek čerstvé ryby. Syrová strava by jim měla být podávána pouze ve formě bylinek a listového salátu a to v malém množství.
Comments