
CUKR A HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA.
Jsem přesvědčena, že každé tělo chce být štíhlé a zdravé. Proto se snažíme přirozeně být a udržet se v hormonální rovnováze, a jestliže tělo dostane vše co potřebuje, zvládá to. To je ideální stav. Bohužel moderní doba zkřížila přírodě plány a z výživných potravin udělala nevýživné limitující potraviny, které v těle spouštějí začarovaný kruh.
Průmyslové potraviny nevyživují, ale stimulují chutě!
Častá konzumace nevýživných potravin kompletně nabourává hormonální rovnováhu těla a přeprogramuje náš mozek na chybné odpovědi. Výsledkem nemůže být nic jiného než příbytek na váze a nemoc.
Moderní doba nám vzala výživnost. Místo výživných potravin hledáme pouze náhražky, které nezasytí a jen stimulují a podněcují další chutě. A my se přejídáme a přejídáme. Ale nevadí, vždyť na přejídání máme účinné zbraně: diety, cvičení, disciplínu a silnou vůli…Mohu vás ujistit, že nic z toho nepomáhá.
Průmyslově upravené potraviny bez živin se silným stimulačním účinkem.
Nezdravé sacharidy:
Bílý cukr
Fruktózová sladidla (např. agáve, kukuřičný sirup)
Umělé cukry a stévie
Bílá mouka
Škroby z brambor a kukuřice
Nezdravé bílkoviny:
Průmyslové uzeniny, sýry
Sladké a nízkotučné mléčné výrobky
Sojová mouka
Nezdravé tuky:
Průmyslové oleje (slunečnicový, kukuřičný, sojový)
Ztužené tuky a margaríny
Jestliže své pokrmy sestavujete z výše uvedených průmyslově upravených potravin plných syntetických chutí, barviv, konzervantů, nikdy nemůžeme dosáhnout správné hormonální odezvy.
BÍLÝ CUKR
CUKR je hlavním viníkem hormonální a metabolické nerovnováhy.
Nadměrná konzumace potravin obsahujících rychlý cukr vede ke zvýšení hladiny cukru v krvi. Na zvýšenou hladinu krevního cukru reaguje slinivka vyloučením inzulínu. Přechodně dojde ke snížení krevního cukru, což vede k apatii, podrážděnosti, únavě. Z mozku přichází signál, že tělo opět potřebuje v co nejkratší době dodat rychlý cukr. A už se roztáčí spirála negativních reakcí. V krvi začíná být cukru nadbytek, protože buňky, které ukládají cukr do rezervy, jsou již cukrem přeplněné. V krvi tak zůstávají přebytečné cukry, které se mění na tuk. Zvýšená hladina tuků v krvi vede k leptinové rezistenci. Leptinová rezistence znamená, že mozek je rezistentní na leptin a nevysílá informace o nasycení těla. Tělo ztrácí kontrolu o svém nasycení a proto přijímá další cukry bez varování. To vyvolává následnou inzulínovou rezistenci, kdy buňky přestanou na vylučovaný inzulín reagovat. Vysoká hlůadina inzulínu v krvi zablokuje spalování.
Cukr a zdraví:
výrazně oslabuje imunitní systém
narušuje hospodaření s minerály
přispíva k osteoporóze
zvyšuje hladinu triglyceridů v krvi
snižuje správného cholesterolu
podílí se na kardiovaskulárních nemocích
způsobuje diabetes II. typu
spoluviníkem rakoviny (cukr živý rakovinotvorné buňky)
zhoršuje autoimunitní onemocnění (související s emocemi)
žlučníkové kameny
zhoršuje průběh crohnovy choroby
neurologické choroby, umocňuje deprese
hyperaktivita u dětí
narušuje mikrobiom (poškozuje sliznici tenkého střeva), syndrom propustného střeva
urychluje proces stárnutí atd.
Máte - li pocit, že celou situaci zachráníte tím, že bílý cukr vyměníte za umělé cukry nebo fruktózová sladidla o nízkém glykemickém indexu, je to bohužel velký omyl. Proč?
Bílý cukr se skládá z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Glukóza je hlavním zdrojem energie v těle a zvyšuje hladinu krevního cukru. To se nám moc nelíbí, možná se nám bude více líbit fruktóza, která hladinu cukru v krvi nezvyšuje. Kde je háček? Dlouhé roky byla fruktóza doporučována diabetikům, fruktóza sice nezvyšuje hladinu cukru v krvi, ale jako jediná metabolizuje v játrech a mění se na tuky, což vede k tukovatění jater a ke zvýšené hladině leptinu, která vyvolává další chutě na sladké. Zásadně nedoporučuji sladit fruktózou.
Leptin je protein tvořený v tukových buňkách (adipocytech) v tukové tkáni. Patří mezi tzv. adipokiny - takto se souhrnně nazývají látky, které jsou tvořeny tukovými buňkami. Leptin je prvním objeveným adipokinem, stalo se tak v roce 1994.
Leptin je tvořen nejen v bílé tukové tkáni, ale i na jiných místech organismu. Jsou jimi např. hnědá tuková tkáň, placenta, oocyty, buňky granulózy preovulačního folikulu, epitel prsní žlázy, žaludeční sliznice, hypotalamus, hypofýza či kosterní svaly.
Průmyslovým vysoce fruktózovým sladidlem je např. kukuřičný sirup, který se vyrábí z kukuřičného škrobu. Dnes se jím sladí téměř všechny slazené nealkoholické nápoje a zvyšuje se diagnostika ztukovatění jater a vysoká hladina TGL u dětí a dospívajících. Mezi vysoko fruktózová sladidla patří i agávový sirup. A například i dnes vysoko vypěvovaný kokosový.
Potravina může mít nízký GI, a přesto nemusí být pro naše zdraví vhodná.
STÉVIE
Stévie je v současné době velmi populární a hovoří se o nijaká o zdravém sladidle, zvláště pro diabetiky. Je zelená rostlinka původem z Jižní Ameriky, obsahující glykosidy, díky kterým má výraznou sladkou chuť Neobsahuje ani glukózu, ani fruktózu. To zni na první pohled skvěle. Nenechte se ale mýlit tím, že stačí vyměnit bílý cukr a fruktozová sladidla za stévii a vše je vyřešeno. Na příležitostné oslazenÍ se stévie určitě hodí, ale rozhodně ji nedoporučuji vyměnit za cukr a konzumovat v plné míře jako zdravý přírodní cukr. Kam mířím?
Stévie je vlastně takové šidítko pro naše tělo a šidítko vždy vyvolá chybné reakce těla. Plná sladká chuť v ústech ze stévie nepřichází, přestože byla avizovaná. Tělo na toto avízo o příchodu sladké chuti reaguje po svém a začne uklízet cukr z krve do buněk, aby bylo „nachystáno" na příchod nového cukru. Ten však nepřichází. Že se toho tolik neděje? Bohužel děje, protože cukr byl uklizen do buněk a nový nepřišel. To logicky znamená výrazný pokles krevního cukru (hypoglykémie). Pokles hladiny krevního cukru je pro organismus stresová reakce, která spustí vyloučení stresových hormonů.
Jedním z nich je právě kortizol, který atakuje přeměnu glykogenu na glukózu. Takže přesto, že jsme konzumovali stévii, která žádné cukry neobsahuje, stejně se cukr do naší krve vyloučí. Častá konzumace stévie by vedla ke stabilně zvýšené hladině kortizolu a ke zvýšené hladině cukru. A vzniká náš známý neblahý kruh.
UMĚLÁ SLADIDLA
Funguji na stejném principu jako stévie, Jen s tím rozdílem, že vedle chybné hormonální odezvy nesou do těla velmi toxické látky. Nejznámějším umělým cukrem je aspartam. Aspartam se rozkládá za vzniku dvou velmi toxických karcinogenních látek, metanolu a formaldehydu. Tyto jedy extrémně zatěžují játra, která už tak mají co dělat, aby zvládala veškeré chemické „nájezdy" kosmetiky, čistících a pracích prostředků, léků, konzervantů, pesticidů, herbicidů atd. Myslím, že další výklad k umělým sladidlům není potřeba dodávat.
Čím tedy sladit? Cukr přírodní, nebo jako součást sladidel, by měl být v našem jídelníčku něčím výjimečným. Přírodní cukry obsahují na rozdíl od bílého rafinovaného minerály, vitamíny, vlákninu a enzymy.. Ale i přírodní cukr pro tělo zůstává stále cukrem.
Proto se snažte sladit co nejméně. Jestliže máte dobře vyváženou hladinu krevního cukru přes správně sestavený pokrm a dodržujete zásady posilování středu , tělo si cukr nežádá.
TO NEJZDRAVĚJŠÍ PŘÍRODNÍ SLADIDLO:
Ovoce je nejen sladidlem, především ve své sušené verzi, ale je bezpochyby i nejzdravější sladkostí. V ovoci zpravidla převyšuje fruktóza, ale je v něm současně obsažena vláknina, minerály, vitamíny, enzymy. tyto nutrienty zabraňují škodlivému působení fruktózy, proto je velice zásadní jíst ovoce celé s dužinou. Čerstvě lisované šťávy zatěžují slinivku a způsobují nadměrné vylučování inzulínu a přeměnu fruktózy v játrech na tuk. S ovocem to nepřeháníme. Taková 250ml lisovaná šťáva neobsahuje pouze bohužel pouze jeden kus, ale třeba tři - čtyři, a teď přemýšlejte jak byste se cítili, kdybyste snědli 3-4 jablka najednou? Když už se rozhodnete pro pití lisovaných šťáv, ať je základem alespoň základem zelenina, ale i ta je bohužel zbavena vlákniny a hladina cukru se velmi po konzumaci zvyšuje.
Sušené ale i čerstvé ovoce je nejzdravější sladidlo. Sušené ovoce stačí nechat chvíli namočené, potom rozmixovat na krém, kterým můžeme sladit jakýkoliv pokrm, pečený i nepečený. Za mě vyhrávají datle, fíky, rozinky, sušené nesířené meruňky. Z čerstvého ovoce banán, jablka.
Jako přírodní sladidlo můžete použít i med od včelařů či javorový sirup, který se vyrábí vařením šťávy z javorů.
Závěrem:
Závislost na sladkém tradiční čínská medicína vysvětluje ztrátou energie v zažívacím traktu. Náprava této závislosti je snadná. Stačí zařadit teplé snídaně s dostatkem rostlinné a živočišné bilkoviny, popíjet během dne teplou vodu, může být s citrónem, zázvorem a k večeři nejlépe konzumovat teplé polévky. Přidat trochu více koření a nejíst převahu studených a suchých chlebových pokrmů a slazených mléčných jogurtů či tvarohů. Každý pokrm by měl mít vysokou sytost, tak jedině získáme kontrolu nad svými chutěmi. Vyhněte se průmyslovým uměle zpracovaným potravinám.
Chuť na sladké nás nesmí ovládat, tato chuť je projevem chybně sestaveného jídelníčku. Jezte dostatek bílkovin a tuků . Výhradně sacharidová jídla vaši chuť na sladké ještě více umocní.
Mít občas chuť na něco sladkého je v pořádku. Musíme jen vědět, že konzumaci sladkého máme pod kontrolou. Pokud se Vám nedaří boj se závislostí na sladkém a nevíte jak si sestavit jídelníček tak, aby jste se ji zbavili a zároveň tak posílili svůj trávicí systém neváhejte mi s prospbou o spolupráci napsat na mail katkakyptova@gmail.com.
Krásnou životní cestu protkanou slunečními paprsky Vám přeje Kate.
Comments