top of page

Rovnováha je náš cíl.

Obrázek autora: katkakyptovakatkakyptova


ROVNOVÁHA PODLE TRADIČNÍ ČÍNSKÉ MEDICÍNY. Rovnováha je bez nadsázky synonymem pro zdraví. Z pohledu Tradiční čínské medicíny je rovnováha vyjádřena pojmy Yin a Yang. Jsou to dva protiklady, které musí být vyvážené. Právě rovnováha těchto protikladů je základem tělesného a duševního zdraví. Nemoc vzniká, jestliže tělo svou rovnováhu ztrácí. Podle TCM je návrat ke zdraví opětovným získáním této rovnováhy. Podle TCM správný pohled na výživu nespočívá v příkazech či zákazech ani v označováni zdravých a nezdravých potravin. V TCM také nerozhoduje, kolik kalorií, tuků a cukrů daný pokrm má, protože výběr kvalitních a průmyslově neupravených potravin je základem této kuchyně. Podle TCM je rozhodující, jak se po konzumaci pokrmu cítíme. Správně sestavený pokrm musí zasytit, musí nabíjet životní energií Qi (čchi), kterou roztáčí, aby mohla plynule proudit celým naším tělem. Pokrm musí být také harmonií pěti chutí. A právě takto sestaveny a vyvážený pokrm přispívá k rovnováze a zdraví. V článku o pětielementové kuchyni si vysvětlíme, jak sestavovat vyvážené pokrmy a vařit v kruhu, aby konzumovaný pokrm svou harmonizující sítu přenášel na jednotlivé orgány a tím i na celé naše tělo. ROVNOVÁHA Z POHLEDU ZÁPADNÍ MEDICÍNY. Podle západní medicíny je tělo v rovnováze, tedy štíhlé a zdravé, jestliže je hladina metabolických hormonů v našem těle vyvážená. Hormony jsou chemické látky roznášeno krví, které vylučují buňky v jedné části těla a vážou se na receptory v jiné části těla. Hormony si můžeme představit jako pošťáky, kteří doručují zprávy z jednoho místa na druhé. Hormony se snaží pracovat tak, aby udržovaly tělo v neustálé rovnováze (homeostázi). Strava, kterou denně konzumujeme, je nejen souborem makro- a mikroživin, ale současně spoušti různě hormonální odezvy. Hormony, ale i naše mysl jsou zodpovědné za to, kam živiny půjdou a kde se uloží, aby to bylo ku prospěchu našeho těla. Prostřednictvím konzumovaných potravin ovlivňujeme práci hormonů v jejich snaze udržovat metabolickou rovnováhu. Fungováni lidského metabolismu je velice komplikovaná souhra obrovského orchestru, kde má každý „hudebník" svou důležitou roli. Současná věda se zaměřila na studium čtyř hormonů, na základě kterých si vysvětlíme, jak je v těle udržovaná metabolická rovnováha. Stále potřebuji připomenout, že vše záleži na nás samotných....a ten kdo nechá pracovat své tělo za něj, nikdy nedosahne svemu vytouzenemu cili, pze proc by vase telo melo pracovat vic jak vy? navic kdyz mu do nej prikladate obcas, co sami víte, že do těla sťastného člověka nepatří. PRAVOMOCI ČTYŘ HORMONŮ, KTERÉ UDRŽUJÍ METABOLICKOU ROVNOVÁHU. Jak jsme si již řekli, jídlem ovlivňujeme hladinu hormonů v našem těle. Úkolem každé hormonální reakce je napravit vychýlení z rovnováhy, způsobené látkou trávené potravy. Zaměříme se na 4 hormony momentálně nejvíce prozkoumané vědou. INZULÍN, LEPTIN, GLUKAGON A KORTIZOL. Společně se při práci doplňují a jejich hladina by měla být neustále v rovnováze. Zvýšená hladina v krvi jednoho z nich může výrazně narušit fungování celého metabolismu. Pojďme si vysvětlit jak v těle tyto hormony fungují.

INZULÍN - zajišťuje vyváženou hladinu cukru v krvi. Je to jeden z klíčových hormonů našeho metabolismu. zajišťující ukládání makroživin (cukry, bílkoviny a tuky) do buněk. Nejznámější je jeho funkce udržování vyvážené hladiny krevního cukru. Inzulín, který vylučují beta buňky slinivky břišní, dává signál jaterním a svalovým buňkám, aby odebíraly přebytečný cukr z krve a ukládaly jej v sobě do rezervy v podobě glykogenu pro pozdější využití. Cukr uložený v játrech je v případě potřeby uvolňován zpět do krve. Cukr uložený ve svalech se zpět do krve neuvolňuje a slouží jako palivo pro svalovou činnost. Díky uklizení cukru do jaterních a svalových buněk se zvýšená hladina cukru v krvi uvede opět do normálu. Opakovaně vysoká hladina krevního cukru je ale pro naše tělo nadmíru nebezpečná a může nevratně poškodit naše orgány s důsledky v podobě opravdu vážných onemocnění. Při vyloučení velkého množství cukru do krve z pokrmu, který právě konzumujeme, tělo spěchá na pomoc a vyloučí velké množství inzulínu, aby cukrovou pohromu rychle zažehnalo. Na první pohled se zdá, že je vše v pořádku. Po cukrové bouři zůstala jen zvýšená hladina inzulínu. Ale pro tělo to není dobrá zpráva. Ani opakovaná vysoká hladina inzulínu neprospívá našemu zdraví. Pro udržení hormonální rovnováhy je zásadní, aby hladina krevní cukru nestoupla najednou a příliš rychle a aby množství ínzulínu, vyloučeného v reakci na cukr, bylo přiměřené. Jestliže naše jídlo přispívá k nízké hladině krevního cukru, potom pokládáme pevné základy k vyváženému metabolismu. Vyvážená hladina cukru v krvi je absolutně stěžejní pro zdravé fungování celého těla a celoživotní štíhlost. Ten, kdo nemá hladinu krevního cukru v rovnováze, nezhubne, ikdyby cvičil a posiloval sebevíc. Hormony nepřecvičíme.Dalšíí hormon, který řídí naše nasycení a naši štíhlou linii je leptin.

LEPTIN - udržuje vyváženou hladinu tuků v těle. Leptín je hormon zodpovědný za štíhlost a nazývá se také hormon nasycení. Reguluje totiž vyváženou hladinu tuků v těle. Leptin produkují tukové buňky. Při zvýšeném množství volného tuku v těle se automaticky zvyšuje i hladina leptinu. Leptin komunikuje s mozkem, kterému dává informace o množství tuku v těle. Mozek k následně vysílá pokyny k našemu chování. V případě, že mozek nedostává zprávu od leptinu, chápe situaci tak, že hladina tuku v těle je nízká. Tudíž přikazuje tělu jíst více. V případě, že zpráva do mozku od leptinu přichází, mozek chápe tento signál, tak že se hladina tuku opět zvýšila, a dává tělu následně pokyn jíst méně. To je přirozená regulace naší váhy. Příroda nás stvořila štíhlé a snaží se nám ke štíhlosti stále dopomáhat, ale pouze za jednoho jediného předpokladu že je naše tělo v rovnováze. Hladina leptinu v krvi kolísá také v závislosti na denní rytmu. Takže například v noci, kdy máme spát, je hladina leptinu vyšší, čímž nám mozek sděluje, že nemáme hlad a že nepotřebujeme jíst, v noci je totiž na programu celková regenerace organismu, a ne jídlo! Naopak k ránu s příchodem světla začne hladina leptinu klesat a my už se nemůžeme dočkat, až se nasnídáme. Je až neskutečné, jaké signály tělo dokáže vysílat, jestliže je v rovnováze. A jak vše řídí za nás. My prostě jen nasloucháme a necháme se vést Ten, kdo ráno hlad nemá, nesnídá a má kila navíc, se nachází v situaci, která signalizuje, že tělo v rovnováze není. Je tu ještě možnost, že občas vědomě nesnídáme, přestože hlad máme. To Je dokonce varianta, která má velmi zajímavé ozdravné účinky. Ale o přerušovaném hladovění jindy:). Následující hormon, který vám představím, nám pomáhá energeticky. Vždy, když už nám docházejí síly, stříkne nám do žil trošičku životodárné energie a hned je nám lépe.

GLUKAGON - UVOLŇUJE CUKR DO KRVE. Glukagon je hormon, který uvolňuje do krve energii uloženou v buňkách . Je vylučován alfa buňkami slinivky břišní. Glukagon jednosměrně otevírá buňky jaterní nebo tukové a uvolňuje tělu k dispozici potřebnou energii, tedy v případě cukru štěpí glykogen zpět na glukózu, která se uvolňuje do krve. Má za úkol hlídat, aby hladina krevního cukru neklesla příliš, jinak by se tělo dostalo do stavu hypoglykémie. To je stav, který známe u diabetiků. Při diabetu může být slinivka břišní úplně vyřazena z činnosti a alfa buňky glukagon neprodukují. První kdo reaguje na nedostatek energie v těle, je mozek a nervový systém. Proto také nízkou hladinou cukru v krvi vnímáme zvýšenou nervozitou.Stavy hypoglykémie jsou u diabetiků velmi nebezpečné právě pro mozek, proto také lidé s hypoglykémii mohou snadno upadnout do bezvědomí. Je-li slinivka břišní zdravá, pak si tělo uvolňování energie ze zásob reguluje samo. Díky hormonu glukagonu může tělo využívat své zásoby cukru a tuku - tedy účinně spalovat! Uvolňováni glukagonu je stimulováno stresem, dále nízkou hladinou cukru v krvi a příjmem bílkovin. Zvýšená hladina inzulínu naopak vylučování glukagonu blokuje a zrychluje ukládáni zásob. Je-li však hladina inzulínu zvýšena dlouhodobě, potom je šance na redukci váhy mizivá. Ptáte se, proč vaše tělo nespaluje? Odpověď je jednoduchá: protože máte chronicky zvýšenou hladinu inzulínu. A jsme opět u faktu, že hormony nepřecvičíme. Poslední hormon ze čtveřice metabolických hormonů plní hned několik důležitých poslání.

KORTIZOL - STRESOVÝ HORMON, ATAKUJÍCÍ PŘEMĚNU GLYKOGENU NA GLUKÓZU. Je to hormon. který je vylučován žlázami nadledvinek jako odpověď na nízkou hladinu cukru v těle. V případě. že poklesne naše hladina krevního cukru, reaguje tělo na tuto stresovou reakci vyloučením kortizolu, který dává pokyn k uvolněni cukru ze zásob do krve, a glukagon dokoná štěpení glykogenu na glukózu. Kortizol také sleduje čtyřiadvacetihodinový cyklus v závislosti na střídání světla a tmy, podobně jako leptin. Kolísavá hladina kortizolu v průběhu dne umožňuje tělu korigovat přirozené biodynamické cykly jako jsou usínáni a probouzeni. Přes noc je hladina kortizolu nízká, na rozdíl od leptinu. K ránu naopak hladina kortizolu stoupá a díky atakované přeměně glykogenu na glukózu získáváme energii se probudit a vstát. V průběhu dne hladina opět klesá. Nízká hladina kortizolu v noci pečuje o náš kvalitní spánek. Vše opět funguje tak, jak má, ovšem za předpokladu, že je naše tělo v rovnováze. Je to vlastně jednoduché, hormony vše řídí za nás a my se cítíme skvěle. Jediné co musíme pro tuto rovnováhu udělat, je konzumovat správné sestavené a vyvážené pokrmy, které hormonální rovnováhu podpoří. Jestliže je tělo v rovnováze, samo si reguluje svou váhu a zdravotní stav. Není to skvělé, o nic se nestarat, neřešit váhu, neřešit zdravotní potíže a jíst podle toho, jak nám tělo napovídá? Tak tohle není utopie, tohle prosím umí příroda Štíhlost i zdraví je naprosto přirozený stav těla a příroda usiluje o to, aby jej do této polohy vrátila. Proto navrhuji, počínaje dnešním dnem, řešte pouze obsah svého talíře a zbude vám spoustu času právě na ty pozitivni stránky života, které kvůli těm negativním nemáte čas prožívat... Žít v rovnováze se opravdu vyplatí! NEROVNOVÁHA. Do metabolické nerovnováhy nás snadno dostane nevhodná a nevyvážená strava, nepravidelnost v jídle, ale také stres a nedostatek spánku. Určitý čas dokáží hormony tuto nerovnováhu vyrovnávat.. Jestliže je však působení nesprávného jídelníčku na naše tělo dlouhodobé až několikaleté, vzniká vážná metabolická nerovnováha, která vyústí v akutní a chronické civilizační choroby. KDYŽ TĚLO ZTRÁCÍ ROVNOVÁHU. V případě správně sestaveného, zdravého a vyváženého pokrmu je reakce těchto hormonů zdravá a přiměřená, vedoucí k metabolické rovnováze, což znamená řádné spalování a zdravý chod našeho těla bez nepřirozených a scestných stimulů. Tělo spaluje, je štíhlé, má dostatek energie, dobře reaguje na biorytmy a dobře vnímá pocit nasycení, přes který si reguluje svou váhu. Vše šlape tak jak má. V tomto případě se záměr přírody, tedy štíhlost a zdraví, daří. Ale pozor, co když tělo nedostává zdravý a vyvážený pokrm, co se děje potom? Jak na to reaguji metabolické hormony a co tomu říká naše tělo?


PRVNÍ HROZBA - ZABLOKOVANÉ SPALOVÁNÍ A INZULÍNOVÁ REZISTENCE. O inzulínu jsme si řekli, že jeho úkolem je ukládáni energie z jídla do buněk. Inzulín sehrává klíčovou roli při snižování hladiny krevního cukru.To, že sladkosti a sladké nápoje velmi rychle zvyšují hladinu krevního cukru, všichni víme. Možná si ale neuvědomujeme, že hladinu krevního cukru razantně zvyšují i produkty z bílé mouky (bilé pečivo a chléb, těstoviny, knedlíky) a škrobové přílohy, jako např. bílá rýže a kukuřice. Výčet by mohl být mnohem větší, ale pro zjednodušení zůstaneme zatím u těch nejznámějších potravin obsahujících nejvíce jednoduchých nebo složených cukrů. Při konzumaci zmíněných potravin se cukry uvolňují do krve rychle a nutí slinivku břišní k bleskovému vyloučeni inzulínu, který cukernou pohromu rychle zažene. Inzulín totiž apeluje na jaterní a svalové buňky, aby cukr uklízely z krve. Pokud jsou však buňky již cukrem naplněné doslova k prasknutí, protože jejich kapacita je omezená, odmítnou cukr přijmout a v krvi zůstává jak nadbytek cukru, tak i inzulínu Vysoká hladina inzulínu brání uvolňování glukagonu, tedy hormonu, který štěpí naše uložené zásoby cukrů a tuků. Výsledkem vysoké hladiny inzulínu je zablokované spalování. Je tu ale další problém! Stav zvýšené hladiny inzulínu a zablokovaného spalování je pouze začátek našich problémů. Pohroma pokračuje dále. Při chronicky déletrvající zvýšené hladině inzulínu v krvi se snižuje citlivost buněk na inzulín. Tělo je nuceno vylučovat stále více inzulínu, sby na něj buňky reagovaly a cukr zabalovaly do rezerv. Jestliže se tento stav ale zhoršuje (stav hyperglykémie), a tělo díky stálé vysoké hladině cukru musí produkovat stále více a více inzulínu, protože buňky jsou na inzulín méně a méně vnímavé, dojde i k inzulínkvé resistenci a onemocnění CUKROVKOU (diabetem druhého typu) je na světě! Výsledkem chronicky zvýšené hladiny inzulínu je inzulínová rezistence. Katastrofou pro tělo však není jenom zvýšená hladina inzulínu, ale také přebytečný cukr, který se nezabalí do buněk a zůstane v krvi. Tento cukr (glukóza) je v játrech přeměněn na nasycený tuk zvaný kyselina palmitová, ze které se za účasti glycerolu tvoří TRIGLYCERIDY - volné tuky v krvi. Ty se usazují v oblasti břicha. Zdaleka nás neohrožuje tuk usazený na stehnech nebo hýždich. Ovšem břišní tuk je velmi nebezpečný a je původcem chronického a systémového zánětu, od kterého je jen krůček ke kardiovaskulární a ostatním civilizačním chorobám.

LEPTINOVÁ REZISTENCE. Jako kdyby toho nebylo už dost, vlna problémů pokračuje dál! Se zvyšující se hladinou volných tuků v krvi se zvyšuje i hladina leptinu, protože vznikající nové tukové buňky leptin produkují. V první části jsme si vysvělili, že leptin komunikuje s mozkem a dává mu signál pro tělo, kdy jíst a kdy ne. O leptinu se hovoří jako o hormonu sytosti, který přirozeně reguluje naši váhu. Představte si ale situaci, že v případě nadváhy či obezity máme v těle spoustu tuku, a tedy i spoustu leptinu. Leptin neustále dělá nájezdy na receptory mozku, až se jednoho dne receptory unaví a přestanou na leptin reagovat, tedy stanou se na leptin rezistentní. A přichází další hrozba “leptinová rezistence”, při níž tělo ztrácí kontrolu nad vlastní váhou i nad množstvím tuku v těle. Díky leptinové rezistenci, kdy receptory v mozku přestávají být na leptin citlivé, nepřichází do mozku od leptinu žádná zpráva, přestože je leptinu v krvi více než dost. Mozek si tuto situaci vysvětli po svém a tělu dává pokyn, aby jedlo. Jak je to možné - jak můžeme jist, když jsme plní tuku? A v tento okamžik tělo ztrácí kontrolu nad množstvím svého tuku, dochází k nerovnováze a nefungují zpětné kontrolní mechanismy. Při leptinové rezistenci tělo vysílá chybné signály: „jezte, jste štíhlí, můžete jíst hodně, jste opravdu štíhlí..... A odtud je již jen krůček k přejídání, nekontrolovatelným chutím a vlčímu hladu. Nadváha začíná narůstat do nekontrolovatelných rozměru.

Přejídání a nadváha vedou k leptinové a inzulínove rezistenci.

TŘETÍ HROZBA - VYSOKÁ HLADINA KORTIZOLU V KRVI. Jak již víme, kortizol je stresový hormon, který je vylučován v případě stresu. Stresem pro organismus může být nízká hladina krevního cukru způsobená např. nepravidelnou stravou nebo nedostatkem jídla, stresem může být také nedostatek spánku, náročné cvičeni nebo emočni stres. Trvale zvýšená hladina kortizolu zvyšuje množství krevního cukru, jelikož zlepšuje štěpeni glykogenu v játrech. Zvýšené množství cukrů v krvi je metabolizováno na tuky, které se ukládají v oblasti břicha. Trvale zvýšená hladina kortizolu vede k inzulínové a leptinové rezistenci, takže snižuje výkonnost stítné žlázy (hypofunkce), čímž dojde k dalšímu zpomaleni spalováni. Trvale zvýšena hladina kortizolu výrazně oslabuje imunitm systém. Dlouhodobá konzumace nevyvážené a nezdravé stravy a dlouhodobý stres vyvolávají chybnou hormonální odezvu, vedoucí k přejídání, pocitům vlcíhi hladu, k nespavosti, nočním nájezdům na lednicku, k únavě, ztrátě energie. Roky této hormonální nerovnováhy vyvrcholí v nemoc. Cukr, cukr, a zase cukr je příčinou oné nebezpečné nerovnováhy a největší hrozbou našemu zdraví. A když není po ruce cukr z jídla, stačí chronický stres a cukr se nám vyloučí do krve z vlastních zásob. Trvale zvýšená hladina krevního cukru v rvi rozpoutá neuvěřitelnou vlnu NEROVNOVÁHY, která vede k metabolickému syndromu, což je leptinová a inzulínové rezistence, vysoká hladina cukru, nadbytek inzulínu v krvi, vysoký krevní tlak, vysoká hladina trigliceridů v krvi, nízká hladina dobrého HDL cholesterolu. Metabolický syndrom je posledním, stádiem před nástupem civilizačních chorob.

MÉ ZÁKLADNÍ DOPORUČENÍ PRO CELKOVOU ŽIVOTOSPRÁVU. Konzumujte převážně přírodní, průmyslově neupravené potraviny. Čtěte etikety - nedovolte aby se vaše tělo stalo odpadem. Ke každému jídlu jezte trochu bílkoviny. Fermentujte. Používejte probiotika. Jezte do pocitu sytosti ne plnosti. Vnímejte sezónnost potravin. Jezte čerstvě vařené pokrmy. Jezte denně čerstvou i tepelně upravenou zeleninu. Jezte barevně a pestře (různorodost chutí). Jezte v klidu. Nepijte s jídlem. Spěte minimálně 8 hodin denně. Relaxujte denně min 20min pro uvolnění stresu. Pravidelně se hýbejte. Vědomě dýchejte. Snažte se nedechovat nosem pro posílení bránice a a mezi nádechem a výdechem zadržet dech na 2-4 sekundy pro zlepšení biosyntetických procesů v těle. Přeji Vám hodně zdraví, síly a aby se vám vždy dařilo! Vaše Kate

15 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page