top of page

Zdravá střeva = zdravý spánek

Obrázek autora: katkakyptovakatkakyptova

Pocit blaženosti a meditace.

Potřebujeme prožívat spojení s přírodou s matkou Zemí. Potřebujeme substrát. Potřebujeme mít tu chemickou látku v mozku, abychom mohli mít tyto prožitky.



Nelze je mít pouze prostřednictvím své mysli. Onen chemický substrát je nezbytný.

Je potřeba, aby vám dobře fungovala střeva, aby vaše mikroflóra produkovala serotonin (neurotransmitér) a následně látku DMT, látku, která se přirozeně vyskytuje v těle a díky které se můžeme dostat do stavu meditace a blaženosti. Udává se, že ve střevech se tvoří až 95% serotoninu.

Serotonin potřebuje uzdravenou šišinku (dnes již ve velikém množství zvápněná díky pesticidům a fluoridům ve vodě), aby jej methylovala, abychom mohli v noci dobře spát, produkovali melatonin a hluboce odpočívali, pak jsme schopni meditovat a vytvářet molekuly blaženosti jinak budete vytvářet pouze molekuly stresu: kortizol a adrenalin.


Jak se starat o svůj mikrobiom…čti dál






Nejsme to, co jíme, ale to, co jsme schopni absorbovat. Aneb se jak nejlépe starat o svůj mikrobiom.


1. Zdravé tuky

Je škoda, že se tak dlouho tuky zatracovaly. Na kvalitních tucích není nic špatného – naopak. Ale mluvíme pouze o kvalitních tucích – olivový olej, olivy, avokádo, ořechy, semínka, vejce, losos, tuňák (ne ten z konzervy:)) organické máslo, ghee, sádlo a jiné kvalitní živočišné tuky (z ekologického chovu), jako jsou plnotučné mléčné výrobky. Do teplé kuchyně používáme tuky nasycené, které se teplem nepoškodí (ghee, sádlo - nemělo by se taky moc vystavovat vysokým teplotám , kokosový olej). Do studené kuchyně pak ty mono- a polynenasycené (např. olivový, konopný nebo lněný olej). Kvalitní tuky jsou lisovány za studena a uchovávány v tmavých, skleněných lahvích. Vyhněte se tukům rafinovaným, olejům v průhledných plastech (napr slunečnicový), palmovému oleji a margarínům. U nízkotučných mléčných výrobků se zbytečně ochuzujete o sytivý potenciál tuku, který je nositelem lahodné chuti a vitamínů rozpustných v tucích.

Tuky jsou vysoce kalorická složka potravin, tudíž to s nimi nepřehánějte:)

Dnes oblíben Raw dorty kde se kombinuje mnoho tuku s fruktózou nejsou zrovna ideální k pravidelné konzumaci.

O tucích se vedou velké debaty, rozpory mezi výživovými poradci, lékaři aj...např kokosový a řepkový olej...

Můj názor je, že pokud to s tuky vyloženě nepřeháníte, kombinujete je, nepřepalujete je a necpete se zpracovanými potravinami plné tuku....žádný tuk vám v malém množství nemůže uškodit...


2. Vláknina a skutečné potraviny

Dooručovaného množství je 30 g, ale bohužel někteří z nás této hodnoty ani nedosahují, toto doporučení je podle mého názoru pořád nízké.

Rafinováním potravy a konzumováním bílé pšeničné mouky (těstoviny, pečivo), bílé rýže a podobných potravin jsme se připravujeme o vlákninu i cenné živiny. Vláknina se proto do produktů začala opětovně přidávat. Průmyslově zpracované výrobky zpětně obohacené o odebranou vlákninu však nejsou o nic zdravější. Výzkumy ukazují, že ona „magická vláknina“ samotná nemá takový pozitivní vliv na naše střevní bakterie, jako konzumace celé – nerafinované potraviny. Skutečné potraviny zvyšují v našem střevě počet dobrých bakterií. Samotná vláknina toto neumí. Vyhněte se zpracovaným výrobkům, místo bílé rýže zvolte třeba rýži basmati nebo divokou, u pečiva volte celozrnné, žitné a nejlépe kváskové verze. Místo zeleninových a ovocných šťáv volte jejich „celou verzi“.


3. Probiotika, Prebiotika a Fermentace

Střevní mikrobiom – zdravé složení střevních bakterií – podpoříme hodnými bakteriemi (probiotiky) a vlákninou (prebiotiky), která slouží jako jejich potrava. Ja jsem velky příznivcem kvašené zeleniny (ne sterilizovaná!:) Dopřávejte si pravidelně kvalitní jogurt (bílý, plnotučný), bílý kefír, kombuchu, nebo tu kvašenou nepasterizovanou (a bez siřičitanů) zeleninu obohacenou o umeocet. Fermentované potraviny jsou to nejlepší, co můžete svým střevům dát.

Kdo z nějakého důvodu nemůže mléčné výrobky, kvašenou zeleninu si doma neumí udělat nebo nato nemá prostor nebo nemá kde koupit...tak doporučuji suplementaci probiotiky a prebiotiky nebo si doma udělat domácí kefír z tibetské houby.

Jako prebiotika ráda využívám cibuli, pórek, česnek, čekanku, topinambur.

Nejen zeleninu ale i obiloviny fermentujte..Článek o fermentaci si můžeš přečíst zde.


4. Pohyb

Nemusíte nutně uběhnout 10 km nebo v posilovně zvedat těžké váhy. Místo výtahu běžte po schodech, ráno či večer se trošku protáhněte, parkujte o pár metrů dál od kanceláře, místo hromadné dopravy použijte kolo nebo běžte o jednu zastávku dál. Nebo místo filmu vyrazte jednou do lesa a po druhé si zaplavat.


5. Stres management

Kolem nás se děje spousta věcí, které neovlivníme. Kompenzujte tělu stresové situace – zkuste pár hlubokých nádechů, protažení, procházku v přírodě (za mě to nejdůležitější), masáž nebo návštěvu sauny. Ke zvládání stresu je nezbytná zdravá strava. Komfortní jídla typu sladkostí či fast food podpoří stresovou a zánětlivou situaci v těle, dort tak bohužel problém neřeší ani neusnadňuje. Vyzkoušejte tzv. adaptogeny, což jsou rostlinky, které nám pomáhají stres zvládat (podporují zdraví nadledvinek, které produkují stresové hormony a mohou se vyčerpat, zlepšují energetickou bilanci a podporují imunitu). Adaptogen je například třeba ženšen či eleuterokok, rhodiola, schizandra nebo aschwagandha.


6. Vyhněte se rafinovaným cukrům.

Jednoduché cukry jsou jednou z největších viníků narušení střevní mikroflóry.


7. Vyhněte se vzpracovaným/instantním potravinám. Jezte opravdové jídlo (žádné potraviny bez kalorií apod). Spousta lidí se diví, že jim tělo nepracuje jak má, nebo že mají vyrážky, různé nemoci, zácpy atp....ale cpe se neustále nějakými nesmysli bez kalorií plné éček a umělotin.....jako kdybychom jich ze sypkejch doplňků vč proteinu neměli až až. Zde je řeč i ochucených limonádách, kterými zabíjíme náš mikrobiom.


8. Nepřejídejte se !!!!!


9. Omezte užívání antibiotik a jiných chemických léků.

TIP na závěr: soustřeďte se na věci, které do svého jídelníčku a života zařazujete, ne na ty, které odebíráte či si zakazujete. Zařazením zdravých tuků zmizí prostor pro tuky špatné. Svačina z ovoce, ořechového másla a třeba i kousku hořké čokolády zabere místo pro dezert napumpovaný cukrem. Popíjení vody a domácího kefíru zabere místo pro popíjení limonád. Výměnu bílé rýže za basmati prakticky nepostřehnete, tělo však dávku vlákniny a důležitých minerálů zaregistruje. A pár kroků denně navíc vám paradoxně dodá více energie. Hodně štěstí! :)

Přeji Vám hodně zdraví, síly, kvalitního spánku :) a aby se Vám vždy dařilo. Vaše Kate


38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page