Černé potraviny posilují ledviny. Víte, které to jsou?
mořské řasy (arame, hijiky)
fazole černá ledvina
tekka koření
černá rýže a výrobky z ní (mochi, těstoviny apod.)
černá quinoa
černá čočka
černá fazole
fazole černé oko Pozor na černé olivy! Ty, co běžně kupujeme, nejsou přirozeně černé, ale obarvené pomocí potravinářské chemie.
černé sojové boby
černý kořen
černá ředkev
tmavé houby
černá semínka (černý sezam, mák, dýňová semínka, chia semínka)
černá semínka zelenin a bylinek (např. bazalka)
černé koření (směs tekka, černý kmín - černucha, černá hořčice apod.)
Jak se oslabení ledvin projevuje? K častým projevům patří časté močení (zejména v noci), tlak a bolest v kříži a bederní oblasti, studené nohy, ztráta vitality, špatný spánek, zhoršení sluchu (hluchota a šumění v uších), neplodnost, oteklá horní víčka nebo i špatná kvalita vlasů. Oslabení ledvin se také projevuje bolestmi kolen, otoky nohou a nejvíce se ledviny podílejí na problémy s klouby. Pokud se objeví tmavé kruhy pod očima, značí to na špatné vylučování kyseliny močové a její nadměrné tvorby. Můžeme mít ve větší míře sklony k depresivním myšlenkám, podceňovat se a nedůvěřovat sobě ani okolí. Z duchovního hlediska se na zdraví ledvin odrážejí naše partnerské vztahy i vztah, který máme sami k sobě.
Jak se dostat do rovnováhy? Je potřeba ctít a poslouchat přírodu a více nyní odpočívat. Přemíra alkoholu a nedostatek spánku, přílišná konzumace černé kávy, nedostatek pohybu (zejména procházky), spěch při jídle, stresující prostředí nám odebírají životně důležitou energii ledvin. Dopřejme si tedy klid v našem životě, odpočinek a co nejvíce tepla (zejména chraňme naše ruce a nohy). Z pohledu duševního je potřeba se naučit mít rádi všechny bytosti kolem nás. Pochopit, že všichni jsme si rovni a jak moc je důležité pěstovat harmonii sami se sebou i okolím.
Jaké potraviny nám pomohou posílit ledviny? Jakékoliv, které nás zahřejí. Zejména konzumace luštěnin, polévek (nejlépe vývarů), případně masité stravy, kompotů a vařených obilovin. Je také důležité se vyhnout nadměrnému solení, cukru, výrazně ochlazujícím potravinám, pití kávy a alkoholu. Mezi vhodné obiloviny pro posílení ledvin patří pohanka, oves nebo jáhly. Luštěniny, které připomínají samotné ledviny – fazole adzuky, fazole bílé, červené nebo čočka a sójové boby. Z masa jakékoliv divoké a také krůtí, skopové a jehněčí maso. Z ryb zařaďte zejména tuňáka, platýse, tresku nebo úhoře. Zelenina je vhodná lehce zahřátá v páře nebo nakvašená. Zahřeje nás cibule, česnek, zázvor, fenykl, celer, růžičková kapusta, pórek a červená řepa. Důležitá je petržel,která odvodňuje a odstraňuje otoky. Z bylinek kurkuma, kari a chilli. Zdravé tuky nám pomohou doplnit ořechy a semínka. Do vařených pokrmů přidávejme například MISO patu, kvalitní sójovou omáčku a umeocet. Pro posílení ledvin používejme z bylinek celík zlatobýl, který je výborný zejména v tom, že do 6 týdnů od užívání naprosto zlikviduje močové kameny (což dělá i lopuch plstnatý). Skvělý je také dvouzubec trojdílný, který působí močopudně. Jako přírodní antibiotikum proti 46 kmenům bakterií Staphylococcus pyogenes aureus, který způsobuje zánětlivá onemocnění močových cest a ledvin, působí lichořeřišnice větší. Pro podporu vylučování kyseliny močové se doporučuje tužebník jilmový a protizánětlivé účinky má řepík lékařský, který také pomáhá vylučovat moč. Pod vlivem ledvin jako mateřského orgánu se nacházejí především tyto orgány: kromě ledvin je to močový měchýř, močová trubice, klouby, kosti, zuby, děloha, mícha, prostata, štítná žláza a vaječníky (spolu se slezinovým okruhem), vlasy, chlupy.
Comments