top of page
Obrázek autorakatkakyptova

Černé potraviny posilují ledviny.


Černé potraviny posilují ledviny. Víte, které to jsou?

  • mořské řasy (arame, hijiky)

  • fazole černá ledvina

  • tekka koření

  • černá rýže a výrobky z ní (mochi, těstoviny apod.)

  • černá quinoa

  • černá čočka

  • černá fazole

  • fazole černé oko Pozor na černé olivy! Ty, co běžně kupujeme, nejsou přirozeně černé, ale obarvené pomocí potravinářské chemie.

  • černé sojové boby

  • černý kořen

  • černá ředkev

  • tmavé houby

  • černá semínka (černý sezam, mák, dýňová semínka, chia semínka)

  • černá semínka zelenin a bylinek (např. bazalka)

  • černé koření (směs tekka, černý kmín - černucha, černá hořčice apod.)

Jak se oslabení ledvin projevuje? K častým projevům patří časté močení (zejména v noci), tlak a bolest v kříži a bederní oblasti, studené nohy, ztráta vitality, špatný spánek, zhoršení sluchu (hluchota a šumění v uších), neplodnost, oteklá horní víčka nebo i špatná kvalita vlasů. Oslabení ledvin se také projevuje bolestmi kolen, otoky nohou a nejvíce se ledviny podílejí na problémy s klouby. Pokud se objeví tmavé kruhy pod očima, značí to na špatné vylučování kyseliny močové a její nadměrné tvorby. Můžeme mít ve větší míře sklony k depresivním myšlenkám, podceňovat se a nedůvěřovat sobě ani okolí. Z duchovního hlediska se na zdraví ledvin odrážejí naše partnerské vztahy i vztah, který máme sami k sobě.

Jak se dostat do rovnováhy? Je potřeba ctít a poslouchat přírodu a více nyní odpočívat. Přemíra alkoholu a nedostatek spánku, přílišná konzumace černé kávy, nedostatek pohybu (zejména procházky), spěch při jídle, stresující prostředí nám odebírají životně důležitou energii ledvin. Dopřejme si tedy klid v našem životě, odpočinek a co nejvíce tepla (zejména chraňme naše ruce a nohy). Z pohledu duševního je potřeba se naučit mít rádi všechny bytosti kolem nás. Pochopit, že všichni jsme si rovni a jak moc je důležité pěstovat harmonii sami se sebou i okolím.

Jaké potraviny nám pomohou posílit ledviny? Jakékoliv, které nás zahřejí. Zejména konzumace luštěnin, polévek (nejlépe vývarů), případně masité stravy, kompotů a vařených obilovin. Je také důležité se vyhnout nadměrnému solení, cukru, výrazně ochlazujícím potravinám, pití kávy a alkoholu. Mezi vhodné obiloviny pro posílení ledvin patří pohanka, oves nebo jáhly. Luštěniny, které připomínají samotné ledviny – fazole adzuky, fazole bílé, červené nebo čočka a sójové boby. Z masa jakékoliv divoké a také krůtí, skopové a jehněčí maso. Z ryb zařaďte zejména tuňáka, platýse, tresku nebo úhoře. Zelenina je vhodná lehce zahřátá v páře nebo nakvašená. Zahřeje nás cibule, česnek, zázvor, fenykl, celer, růžičková kapusta, pórek a červená řepa. Důležitá je petržel,která odvodňuje a odstraňuje otoky. Z bylinek kurkuma, kari a chilli. Zdravé tuky nám pomohou doplnit ořechy a semínka. Do vařených pokrmů přidávejme například MISO patu, kvalitní sójovou omáčku a umeocet. Pro posílení ledvin používejme z bylinek celík zlatobýl, který je výborný zejména v tom, že do 6 týdnů od užívání naprosto zlikviduje močové kameny (což dělá i lopuch plstnatý). Skvělý je také dvouzubec trojdílný, který působí močopudně. Jako přírodní antibiotikum proti 46 kmenům bakterií Staphylococcus pyogenes aureus, který způsobuje zánětlivá onemocnění močových cest a ledvin, působí lichořeřišnice větší. Pro podporu vylučování kyseliny močové se doporučuje tužebník jilmový a protizánětlivé účinky má řepík lékařský, který také pomáhá vylučovat moč. Pod vlivem ledvin jako mateřského orgánu se nacházejí především tyto orgány: kromě ledvin je to močový měchýř, močová trubice, klouby, kosti, zuby, děloha, mícha, prostata, štítná žláza a vaječníky (spolu se slezinovým okruhem), vlasy, chlupy.

158 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page