
🔺Mouka ( obzvláště pšeničná) podporuje u kojenců zahlenění a alergie. Během prvních dvou let se ji doporučuji vyhýbat.
🔺Do roku dítěte nepoužívejte sůl. Poté začněte s jedním zrnkem a postupně zvyšujte. Obiloviny, zelenina a malé množství mořských řas obsahují pro děti dostatečné množství přírodní soli. Nadbytek soli je příliš náročný pro ledviny a také má tendenci zpomalovat růst.
🔺Vyhýbejte se běžným rafinovaným a žluklým kuchyňským olejům i margarinům, částečně ztuženému tuku a dalším průmyslovým lahůdkám, které se vyrábějí s hydrogenovaných olejů.
Všechny tyto tuky a oleje blokují metabolismus tuků, čímž se zvyšuje pravděpodobnost nedokončeného vývoje nervové soustavy, emoční nestability a degenerativních onemocnění v pozdějším věku.
Obecně se vyhýbejte:
* smaženým jídlům v restauracích a polotovarům v bufetech
* cukrovinkám s čokoládovou polevou či jinými ztuženými polevami
* levné čokoládě (např. jsou to také čokoládoví zajíčci, Mikuláš, vánoční figurky)
* oříškům a sušenému ovoci v čokoládové nebo jogurtové polevě apod.
* polévaným nebo polomáčeným sušenkám a müsli tyčinkám v polevě
* sledkému pečivu
🔺Příliš množství syrové stravy může děti oslabovat, obzvláště kojence a batolata, protože u nich snižuje trávicí schopnosti.
Kvůli náchylnosti k parazitům bývá trávení a obecně zdraví dětí oslabeno parazitickými infekcemi v důsledku konzumace syrové zeleniny. Salát, ředkvičky, mrkev a brambory jsou například častým útočiště parazitû.
Vykazuje-li dítě známky nedostatečnosti (vyhublost, málo energie, bledá pleť, slabý hlas, introvertní chování), je mu zima či má řídkou stolici, mělo by se omezit nevařené jídlo. V obdobích nadbytku (agresivita, hlasitost - možná křik a řváni, silně potažený jazyk) a/nebo hořkosti (zarudlý obličej, vyžadování studených nápojů a méně oblečení) dítě obvykle potřebuje jíst více salátů, ovoce a syrových a lehce povařených kličků. Šťávy ze zeleniny a kličků, případné ječmene jsou rovněž užitečné.
🔺Vyhýbejte se rafinovaným sladidlům jako fruktóza a bílý cukr. (Cukrovinky, sladké jogurty)
🔺Čokoláda obsahuje podobnou látku kofeinu (teobromin) a kyselinu šťavelovou, které mohou tlumit vstřebávání vápníku. Ve sladkostech se kombinuje většinou s cukrem a se zpracovaným mlékem, což může být příčinou zahlenění.
🔺Syrový med, který někdy obsahuje malé množství škodlivé látky botulinu. Při nízkém množství se ve vyvinutém trávicím ústrojí snadno denaturuje, v nedovinutém většiny kojenců, které tuto schopnost ještě nemá, však botulin medu může způsobit i smrt kojence.
🔺Ovoce používejte primárně u dětí, které jsou zcela zdravé. Příliš mnoho ovoce může podpořit nachlazení, rýmu, ušní problémy a obecnou slabost. V chladných obdobích je nejlepší vařené, především u slabých a křehkých dětí.
🔺Ovocné šťávy vždy řeďte a podávejte je teplé či při pokojové teplotě. Šťávy jsou koncentrovanější a více oslabují než celé ovoce.
Kojenci, kteří jsou krmeni sladkými šťávami, mlékem a nebo mrkvovou šťávou z láhve několik hodin denně, mohou přijít o přední zuby kvůli kazu.
🔺Pohanka příliš vysušuje a stimuluje a při pravidelné konzumaci může u dětí způsobovat hyperaktivitu a nervozitu.
🔺Restované, smažena jídlo nebo pokrmy příliš dlouho připravované v tlakovém hrnci mohou být pro děti příliš koncentrované. Obvykle je vhodnější vařit bez oleje.
🔺Omezte příjem silných koření a ochucovadel nebo se jim vyhněte.
🔺Omezte aj spotřebu masa a živočišných produktů. Maso i vejce kupujte ideálně z volných chovů. Pro děti v nedostatku jsou maso a vejce vhodná doplňující potravina. Dětem v nadbytku, červené tváře, hyperaktivní, se silný povlakem na jazyku mohou být spíše ku škodě. Maso upřednostňujte spíše v chladném období, což s přicházející zimou můžou být vhodné ideálně vývary z kostí. Ti co krmíte své děti masem, nezapomeňte na dostatek zeleniny, nemyslím konzervovanou či mraženou, ale tu co uvaříte a do 3hodin spotřebujete.
🔺Omezte instatní potraviny a polotvary.
Přeji vám i vašim dětem zdravý naplněný život.
A nezapomeňte, že to nestojí jen na jídle, ale i na duševním zdraví celé rodiny.
Comments