
K létu je přiřazen element ohně a hořká chuť. Oheň je symbolem energie jang, duševního vývoje, inspirace, intuice, zvědavosti, zájmu i učení. Hořká chuť souvisí podle TCM s funkcí srdce, kterou bychom především v létě měli posilovat.
Element ohně podporují potraviny hořké chuti. Konzumaci těchto potravin doporučuje tradiční čínská medicína zejména v létě. Hořké potraviny usnadňují trávení, mírní nadbytečnou horkost a podporují vylučování toxických odpadních látek. Výše uvedené však platí pouze o zdravých a přirozených potravinách.
Hořká chuť vysušuje, zpevňuje, odvádí vlhko a ochlazuje. Díky těmto schopnostem snižuje horečku, vysoký krevní tlak, agresivitu, odstraňuje otoky i zácpu.
Hořká chuť nás podle tradiční čínské medicíny může zbavit nepříjemných vyrážek, úporné candidy i toxických látek.
Hořká chuť působí pozitivně i na hubnutí. Hořké potraviny totiž podporují odbourávání tuků, zrychlují metabolismus a vyvolávají pocit sytosti. Kromě toho se hořké potraviny vyznačují nižším množstvím kalorií. Nemusíme se obávat, že se hořkých potravin přejíme. Receptory v ústech i trávicím traktu obvykle včas zabrzdí naši chuť na jídlo. Hořká chuť je prospěšná našemu zdraví, přesto však není pro každého a nelze ji rovněž konzumovat v libovolném množství. Měli by se jí vyhýbat lidé trpící onemocněním plic. Pokud to přeženeme s konzumací hořkých potravin a bylin, musíme počítat se zvracením. Dlouhodobý nadbytek hořkých potravin a bylin vede podle tradiční čínské medicíny k vysychání pokožky a vypadávaní ochlupení.
Zdroje hořké chuti. V přírodě najdeme spoustu zdrojů hořké chuti. Hořká chuť je ve větší či menší skryta v mnoha potravinách, koření i bylinkách. Hořké potraviny nás osvěží, pomohou zbavit naše tělo toxických látek a dokonce nám pomohou ke štíhlé linii. Mandle, para ořechy, mák, pohanka, žito, jehněčí maso, kozí sýry – to jsou příklady hořkých potravin. Hořká chuť je obsažena také v grapefruitech i v některé zelenině, jako jsou artyčoky, čekankové puky, hlávkový a římský salát, kerblík, brokolice, růžičková kapusta. Běžnou součástí naší kuchyně je hořké koření, jako je majoránka, rozmarýn, zázvor, tymián, kurkuma, oregano, červená paprika.
Léčivé bylinky s hořkou chutí. Hořkou chuť najdeme také v mnoha bylinkách, známých i méně známých. Nejznámější hořkou bylinkou je pelyněk pravý. Díky svým schopnostem podporovat tvorbu žluče se používá na podporu trávení. Malé množství pelyňku se přidává k tučným masům. Dalším druhem pelyňku je pelyněk kozatec, nazývaný také estragon. Jeho listy mají vůni anýzu a zvláštní nahořklou chuť. Používá se jako koření k vejcím, bramborám, houbám, zelenině i jako přírodní lék na podporu trávení. Mezi známé hořké bylinky, které není třeba představovat, patří kořen pampelišky, řeřicha, jalovec a chmel, který dodává pivu charakteristickou hořkou chuť.
K nejvíce hořkým bylinkám patří kromě pelyňku pravého andělika, myrta a yzop. Kořen anděliky je hořce aromatický, používá se proti nadýmání, žaludečním křečím i proti nechutenství. Kořen anděliky je jednou z častých ingrediencí žaludečních likérů. Myrta je často používané koření v oblasti Středomoří. Její větvičky dodávají jílům hořkou chuť. Před jídlem se však odstraňují, jinak by bylo jídlo pro přílišnou hořkost nepoživatelné.
Lístky yzopu je možné používat pouze v nepatrném množství. Ve větším množství by bylo jídlo příliš hořké a proto nepoživatelné. Yzop pomáhá jako léčivá bylinka při nemocech horních cest dýchacích, bronchitidě, při bolestech v krku, poruchách zažívání i při nadměrném pocení. Mírně nahořklou osvěžující chuť mají listy brutnáku lékařského, citrónové trávy, listy i semena pískavice řeckého sena, semena hořčice i květy šafránu. Kombinace silně kořeněné, ostré a mírně nahořklé chuti je charakteristická pro oddenek puškvorce. Puškvorec posiluje nervovou soustavu, podporuje zažívání, brání křečím i nechutenstvím.
S nastávajícími vysokými teplotami zkuste zařadit trochu hořké chutě do vašeho jídelníčku, budete se cítit lépe.
Přeji nám všem krásné teplé prosluněné léto plné síly a zdraví. K.
Comments