top of page

Posilující hovězí vývar

Obrázek autora: katkakyptovakatkakyptova

Je zahřívající a posilující (obzvlášť, když ho vaříme ho s kostmi a delší dobu).

Vytváří čchi, jang a šťávy.

Posiluje střed. I srdce.

Posiluje svaly, šlachy a kosti.

Snižuje hladinu stresových hormonů.


Doporučuji ho všem kteří mají oslabenou životní sílu, imunitu, oslabené trávení, při přecitlivělosti na chlad, při slabé motivaci a vyčerpání. V těhotenství a po porodu jako nejlepší rekonvalescence. Maminky by měly pít vývar již v nemocnici, proto pánové buďte připraveni:). Porod je náročný pro náš organismus a vývarem mu rychle vrátíme ztracenou energii.

Vývar by měl být základem výživy děti pro ochranu prenatální čchi na úkor postnatální.


Postup:


Dejte vařit studenou vodu (dostatečné množství, aby bylo maso zcela zakryto). (Voda)

Přidejte trochu citronové šťávy (dřevo),

trochu kurkumy (oheň), hovězí maso a kosti (země), přivést k varu a nechat chvíli zavařit, dokud se nezačne tvořit pěna na hladině; potom tekutinu slít, hrnec očistit, maso a kosti omýt horkou vodou (abychom se vyhnuli tvoření pěny) a znovu dát vařit do horké vody (množství dle potřeby); přidat špetku kurkumy (oheň) a semena pískavice. Já používám tlakový hrnec, kde se dvojnásobí doba vaření. Vařím dvě hodiny, v hrnci tedy 4. Vývar by se v hrnci neměl vařit, ale tzv. pobublávat.

Přidám houby shitake a hrst goji.(země€

Přidám plátek zázvoru, dle chuti sušené koření (bobkový list, nové koření, hřebíček, celý pepř, fenykl, badyán).


Nechám vařit.


Druhý den, protože většinou si vývar dělám den předem, seberu lžící z hladiny ztuhlej tuk, vyberu maso a kosti. A sleju vývar přes síto, abych se zbavila koření, houby si nechávám.

Záleží jak silný vývar mám a na aktuálním fyzickém stavu vývar dále ředím vodou.


Nechám vařit vodu (oheň), přidám mrkev, celer, petržel (podle toho co mám doma), vývar a houby a nechám cca 5 minut vařit (země), poté přidám brokolici (země), pór a cibulku (kov), osolím (voda), řapíkatý celer (dřevo) a nechám dále vařit, poté již odstavím z plotny, přidám trochu tamari sojové omáčky (voda), mungo výhonky (dřevo) a špetku kurkumy. (oheň) Nechám zchladnout a podávám.


Zbytek nepoužitého slitého vývaru přes síto, uchovávám v lednici. Nesmí obsahovat žádnou zeleninu.

Kdykoli přes den, kdy se cítím vyčerpaná nebo jsem po náročném fyzickém sportovním výkonu, si hotový vývar ohřeji a vypiji jako čaj, někdy přidám i miso pastu. Pak má ještě více enzymů. Teď na jaře je výborný s shiro. Je jemnější a ne tolik slané.



Dobrou chuť a silné zdraví. Kate

Comments


Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page